Tags: dårlige debitorer, ferie 2012, planlægning, spare omkostninger, udgifter, varsling af ferie
Er du en af de ildsjæle af en iværksætter / arbejdsnarkoman eller har du bare ikke mere ferie, og skal derfor arbejde mellem jul og nytår. Så er der her et par gode råd til hvad jeg mener der vil være godt at tage fat på hvis du ikke er helt klar over hvad tiden skal gå med, inden nyt år 2012 bliver skudt i gang.
Få tømt ud i dine dårlige debitorer:
(Hvis du kører regnskabsår fulgt med året) Få kigget alle dine debitorer igennem, er der nogle som allerede er røget til inkasso og som har været der længe, og du inderst inde godt ved at chancen for at du får de penge ind er MEGET lille, så få dem alle krediteret og afskrevet, så du dermed kan starte på en frisk i det nye år.
– Det er ALDRIG sjovt at trække alle de penge ud som man egentlig har til gode, og det giver et fandens dårligt resultat i indeværende måned – men det er bare sådan en god øvelse og ikke mindst en rigtig vigtig del at få gjort inden der bliver startet på et nyt regnskabsår.
Grunden til at jeg personligt mener dette er en god ting at få gjort i slutningen af året, inden vi går ind i nyt regnskabsår er:
Det er ene og alene rene papirpenge du går og slæber rundt på + det er en masse fiktive tal du kigger på i regnskabet – og derfor er det en god ting at få afskrevet alle de “fiktive tal”, som alligevel ikke passer så længe pengene ikke kommer ind fra debitorerne.
En anden positiv grund til at få det gjort i indeværende år, er for at du ikke bliver beskattet af de “fiktive penge”, og dermed også hvis du er en virksomhed der går ud med et minus i indeværende år og pejler / regner med et plus i 2012, så har du de ekstra penge at tjene i 2012 uden at skulle beskattes af det eventuelle overskud.
Planlæg ferie for 2012:
Er du en virksomhed der er meget afhængig af dine udgifter stemmer overens med din omsætning, og er en virksomhed der er meget afhængig af dine medarbejdere når der er travlt, så planlæg allerede nu 2012 ud fra dine erfaringer fra 2011.
Hvis du kigger tilbage på året der gik, hvilke perioder I havde travlt og hvornår I ikke havde, så du allerede i starten af året kan få varslet dine medarbejdere hvornår at de skal holde ferie i f.eks. påskeferien – uge 14, så du sparer de udgifter på de medarbejdere du alligevel ikke har brug for i påskeferien (ud fra dine erfaringer fra indeværende år). Du sparer selvfølgelig ikke noget (kroner / øre’er) hvis dine medarbejdere er funktionæransatte og har været ansat i over et år og dermed har optjent ferie med løn, men til gengæld sikre du at de får afholdt noget af det ferie i de perioder hvor der alligevel ikke er brug for dem, og dermed har du dine medarbejdere på job når der er travlt og netop brug for dem.
Link til kalender for 2012 her.
Kontrakter på medarbejdere, er de alle “up to date”?:
En god ting er at få kigget alle medarbejdernes kontrakter igennem for rettelser, fejl m.v.
Man ser typisk at ledere, hr medarbejdere og virksomheder generelt glemmer at tjekke op på deres medarbejder-kontrakter. Er man begyndt at skrive nye ting i de ny-tilkommendes ansættelses-kontrakter som man ikke fik skrevet i “i gamle dage”, så få fulgt op på dette og skrevet ind i de gamle kontrakter, så man sikrer at alle virksomhedens kontrakter stemmer overens med de nye regler / beslutninger der er foretaget.
Kig alle store udgiftsposter igennem:
En af de sjoveste opgaver jeg selv elsker, er at gå hver enkelt kontonummer igennem i det seneste regnskab, få din bogholder til at udspecificere hvert kontonummer på årsbasis, og gå så alle kreditorer igennem slavisk, så du kan se hvor du har brugt for mange penge eller hvor du f.eks. kan sparer ved at skifte leverandør.
Et eksempel kan være på telefoni (tjek de forskellige udbydere ud, kan du spare penge her), internet udbyder, biler – kan det betale sig at lease en med alt i stedet osv. osv. osv. – få tjekket alle poster igennem, og jeg vil næsten garantere dig at du kan spare mere end 10 % af dine omkostninger hvis du ALDRIG har lavet denne øvelse før og bare kun har fokuseret på at vækste din forretning.
Det var lige hurtigt 4 gode råd, til hvad du kan få tiden til at gå med mellem jul og nytår, hvis du skal arbejde der.
Og der er ingen tvivl om at alle fire punkter, er alle fire meget vigtige og en super god øvelse, for at få sin forretning endnu mere optimeret og ind under huden.
Har du spørgsmål til nogle af de ovenstående punkter, så smid endelig en kommentar nedenfor, og jeg vil komme retur med svar snarest.
Håber I alle har haft en fantastisk jul..
Spændende at læse, hvilke opgaver andre prioriterer inden nytår. Som supplement til dine punkter har jeg bl.a. følgende:
1) Ved tilbageførsel af debitorer (kreditering på “tilgodehavender” og debitering på “omsætning”) ændres momsen også. Din udgående moms reduceres, og dit skyldige beløb til SKAT falder dermed.
2) Hvor er budgetopfølgningen? De budgetterede indtægter og udgifter – hvordan afviger disse poster fra de faktiske tal? Opfølgningen bidrager til et mere kvalificeret bud på næste års budget.
Ellers gode punkter Martin – god jul!
Tak for din kommentar Kim.
Er helt enig i at der er masser af ting der kan tages fat på, mine ovenstående bud er udelukkende hvis du skal arbejde mellem jul og nytår og ikke helt er klar over hvad tiden skal bruges på.
Går ud fra 95 % af virksomheder gennemgår budget, omsætning, realiserede og afvigelser hver eneste uge, og dermed ser jeg personligt opgaver som disse 100 % som løbende opgaver.. Ovenstående opgaver er derfor opgaver jeg tror / spår om at den typiske erhvervsdriver glemmer eller ikke prioritere i dagligdagen.
Tak for det og ikke mindst god jul til dig også 🙂