Logo
onsdag, september 2nd, 2009

eBay sælger Skype – Janus Friis samarbejder med køber

Category:

eBays køb af Skype regnes blandt it-historiens største fejlkøb, nu slipper auktionarius af med selskabet til en pris langt under den oprindelige vurdering. Janus Friis kan være blandt køberne.

Senere i dag vil eBay formentlig offentliggøre, at auktionshuset langt om længe er sluppet af med Skype. Skype er aldrig blevet det som eBay forventede, da de i sin tid vandt en hidsig budkrig på det dansk-svenske teleeventyr og sikrede danskerne Janus Friis og Morten Lund en ordentlig milliard- og millionfortjeneste.
Ebay sælger til en investergruppe med Netscape-opfinderen Marc Andreessen i spidsen, fortæller flere internationale medier. Blandt investorene er Index Venture, der var tidlig investor i Skype og som netop har skudt 90 millioner kroner i danske Just-Eat. Det er endnu uklart om Skype-stifterne Janus Friis og Niklas Zennström er med i købet. Men de har senest haft et tæt samarbejde med Index Venture i forbindelse med Joost.
Prisen på Skype er to milliarder dollars. Dermed sælger eBay for 1,1 milliard dollars mindre end auktionshuset betalte, da de vandt en hidsig budkrig mod Google og Yahoo i 2005. Skype skulle have fungeret som en integreret del af eBay på samme måde som PayPal. Men der var ingen plan, og det lykkedes aldrig at integrere ip-telefonien i kerneforretningen.

Tidligere i år forsøgte Janus Friis og Niklas Zennström, at købe Skype tilbage. De to stiftere kunne afpresse eBay, da de aldrig solgte den underliggende teknologi i Skype til eBay. Dermed ejer Janus Friis og Niklas Zennström stadig den teknologi, der får Skype til at fungere. Teknologien tilhører deres fælles firma Joltid. eBay og Skype-stifterne kæmper nu om peer-to-peer teknologien ved en britisk domstol. Sagen kommer for retten senere i år.
Den sag har været en hæmsko for eBays salgsplaner. Flere købere har trukket følehornene tilbage. Risikoen for at købe et værdiløst teleselskab, hvor ingen kan ringe til hinanden, er for stort. Netop derfor er det plausibelt, at Janus Friis og Niklas Zennström er involveret i købet. Enten som direkte investorerer eller i form af en aftale omkring peer-to-peer teknologien.
Skype havde 74 millioner brugere da eBay købte i 2005. I dag er Skype oppe på 443 millioner konti.Omsætning er på omkring 600 millioner dollars.
Ifølge internationale medier bliver handlen offentliggjort senere i dag.

kilde: http://www.nytimes.com/, http://www.joltid.com/, http://www.comon.dk/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *