Logo
onsdag, april 1st, 2009

Opsigelsen

Jeg syntes det er utrolig vigtigt, som chef at kunne opsige personer på den rigtige måde.
Der er selvfølgelig mange forskellige meninger om den “rigtige” opsigelse, men her vil i få min vurdering, af hvordan jeg mener en opsigelse skal tages.

Det er altid en god ting at være to til en opsigelse, da stemningen hurtig kan vende, og der kan ske uforudsigelige ting, og det er altid rart at have en og sparre med.

En opsigelse skal ske i et mødelokale, et mødelokale som gerne skal ligge lidt gemt, eller mulighed for at rulle gardiner for.

Det er absolut ikke sjovt at blive opsagt, og det er bestemt ikke sjovt hvis ens kollegaer kan gå forbi og kigge ind på en.

Jeg syntes det er SUPER vigtigt man sætter medarbejderen i første position, og tænker på dem, hvor ubehageligt det kan værre med sådan en opsigelse. Så jeg mener bestemt man skal prøve at gøre det så godt og smertefrit som en opsigelse nu kan gøres.

Sørg for at få skrevet din del af opsigelsen under, INDEN personen kommer ind.

Sæt jer til rette i mødelokalet og gør det muligt at sætte personen overfor jer begge, ring så efter medarbejderen.

Jeg syntes det er vigtigt at komme til sagen med det samme, der er ingen grund til at trække pinen. Det er som sagt tidligere, aldrig sjovt at blive opsagt, så kom til sagen med det samme og få det overstået.

Start ud med:

Hej, kom indenfor.

Jeg har kaldt dig ind, da jeg ønsker at opsige vores samarbejde mellem dig og “virksomhedens navn”, og det er pga. *********.

Spørg efterfølgende om personen har nogle kommentarer eller spørgsmål, og besvar selvfølgelig herefter.

Læs opsigelsen højt, spørg om der er spørgsmål til den, hvorefter den underskrives af medarbejderen.
Husk at gøre medarbejderen opmærksom på, hvis de kan henvende sig, hvis de ønsker et ord med på vejen, eller en udtalelse.
Og herefter syntes jeg, hvis stemningen passer til det, at give medarbejderen ris og ros med på vejen, som de kan bruge til noget.

F.eks. hvis personen ikke egner sig til langsigtet strategisk salg, men derimod mere er en person som ville passe godt ind i en kanvas/hurtig salgsafdeling, så de får noget brugbart med fra samtalen, som de kan bruge ud i fremtiden.

(Hvis medarbejderen fritstilles)

Spørg om medarbejderen ønsker at sige farvel til sine tidligere kollegaer i mødelokalet, eller om han/hun bare ønsker at gå ned og få det sagt hurtig, og få hentet sine ting..
Sørg for at følge personen indtil personen forlader virksomheden, da der (nogle gange) godt kan begynde at spredes dårlig stemning, hvis medarbejderen ikke er enig i beslutningen..

Det var alt fra mig denne gang, udfra hvordan jeg ser en god og vellykket opsigelse, hvis det nu desværre skal ske..

OPS. Og som en god kollega har skrevet til mig, så snart han havde læst mit indlæg. Det skal absolut ikke være en fredag at opsigelsen bliver foretaget, det at “gå på weekend” med sådan en besked, er ikke at foretrække. Nogle mennesker er hårdt sat op på deres økonomi, derfor kan det have store konsekvenser for en person, at blive opsagt fra sin arbejdsplads, hvis det kommer til at få private økonomiske konsekvenser i fremtiden.

//Martin Larsen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *